Flerfärgade pudlar

Var inne idag och kollade runt på harlekin pudel och gick då in på Markettas sida http://www.harlekinpudel.se
Hon har skrivit om flerfärgade pudlar på sin sida som jag tycker man ska läsa om. Jag tycker man ska inskaffa fler färgade pudlar också i Sverige. De är inte blandade med andra raser utan är renrasiga som våra helfärgade pudlar. Jag tycker skk är gammal modiga som vill hålla fast vid endast helfärgade. Varför ska vi vara de ända som inte får regestrera våra pudlar i Sverige när de har varit godkäna och registrerade i andra länder så länge.

Uppdatering 6/6-12 Var ett tag jag skrev det här så ska uppdatera då det vart lite missförstånd. Man får reggistrera flerfärgade pudlar i skk och ställa ut dem. Men de blir nollade i färgen och kan inte få några cert. Men reggestrera går jätte bra. Även här i sverige inann harlekin och black and tan kom har det fötts hundar med mismark som är reggistrerade.

Så här skriver hon

"Dem flesta har aldrig sett annat än enfärgade pudlar. Och för att öka förvirringen används termerna bla "Parti" oftast i felaktiga sammanhang. Jag försöker här ge en lite klarare bild om faktan och terminologin över dem flerfärgade pudlarna.

De många pudel variationerna i flera länder, avlade för olika men dock liknande ändamål, har idag blivit reducerade till vad pudel-entusiasterna hävdar är en "riktig" pudel, enligt Franska Pudelklubbens standard för rasen.
Men här nedan berättar jag mer om de pudlarna som inte är inkluderade i denna standard pga sin annorlunda färgteckning. Och dessa pudlar ser  ut som pudlarna gjorde från början, dvs urpudlarna.



LITE HISTORIK och KURIOSA

Phantom, Black & Tan, Parti och Harlekin pudlar är dem idag vanligast förekommande färg-varianterna.

I många gamla målningar och liknande förekommer ofta pudeln flerfärgad. Oftast var de svart-vita eller black & tan. Och det är just i konsten man kan se rasens ökande populäritet hos Franska överklassen.

Trots att man idag refererar till "Franska pudeln" var det framförallt i Tyskland rasen avlades till en brukshund (sportingdog) speciellt idealisk för vattenapportering.

Men det är i Frankrike man introducerade pudeln som sällskapshund hos överklassen. Och för att tygla den alltmer växande håret hos pudeln skapades de moderiktiga trimningarna såsom den med rakad hud och pompom-bollar. Dessa trimningar såg inte lika framträdande ut på en flerfärgad pudel, så man började föredra mer enfärgade hundar. Detta anses vara början till aveln för enfärgade pudlar.

Idag finns det 9 S-färger (standard) och 19 A-färger (alternativa dvs flerfärgade).

DEM OLIKA FÄRG VARIANTERNA

Harlekin
Harlekin betyder svart & vit, rättare sagt en vit kropp med svarta tecken. De svarta tecknen skall vara väl angränsade områden och bilda ett angenämt utseende. Förhållandet skall vara omkring 40% svart och 60% vitt. Olika länder har lite olika standard för önskvärda teckningar, tex i Tyskland skall Harlekinen bla. ha svart huvud och en svart "sadel" över ryggen. Det är tillåtet men inte önskvärt att hunden har få men små svarta fläckar i dem vita partierna. Harlekinen är genetiskt ren och starkt ärftlig för teckningen. Därför, när båda föräldradjuren är Harlekiner blir hela kullen Harlekiner.

mystiqueqv4.jpg

Particoloured poodle
En "Parti" som det oftast kallas, kan vara av nästan vilken färgkombination som helst. Svart & vit, silver & blå, blå & vit, brun & aprikos, etc.
Teckningarna verkar vara mer slumpmässiga och därför varierar dess utseende en hel del. Amerikanska Parti-genen är inte alltid framträdande och har blivit alltmer utblandad i dem enfärgade pudlarna. Därför förekommer både enfärgade och Parti valpar i kullarna. Och vid avel med enfärgade hundar, där båda bär på parti-genen, överraskas den ovetande uppfödaren med flerfärgade valpar.



Black & Tan
Omfattar en svart kropp med bruna tecken, på ögonbrynen, området runt ögonen skall vara svart, brunt vid nosen som "rinner" ner till bröstpartiet. Det förekommer ibland även brunt i tassarna och vid svansbasen. Presis som Harlekinen är black & tan genetiskt ren och starkt ärftlig för teckningen, dvs när båda föräldradjuren är B&T blir hela kullen B&T.



Phantom
Phantom markeringen är det samma som Black & Tan, men med olika färger. Tex. svart med silver, blått med silver etc.



Mismark
Mismark är som ordet betyder felfärgad. Det är en enfärgad pudel med typiska vita fläckar, dem kan även vara av annan färg, beroende på hundens grundfärg. Fläckarna förekommer normalt på underhakan, bröstet, tassarna eller i svansbasen. Detta får/bör inte förväxlas med Partipudel eller Harlekin. Avel med eller tillsammans med andra "missmark" resulterar enbart till flera felfärgade valpar.

black miniature poodle

SAMMANFATTNINGSVIS
är det uppenbart att det vore opraktiskt att samla dessa olika former i en enda grupp. Det finns alltför stora skillnader i den gentiska koden som styr de olika färgerna och markeringarna.

Mer om genetiken
Om du vill fördjupa dig i denna spännade kunskap, kan du läsa mer här: http://www.canine-genetics.com/pdlcolor.html

ARBETE MED FLERFÄRGADE PUDLAR

Att arbeta med avel och att få pudlar med Parti-gen accepterade är inte alltid lätt. Anledningen är att Parti-färgen har varit bannlyst och tabubelagt i decennier. Stamtavlorna visar inte alltid hundens olika färg-arvsanlag.

De flesta valpar som föddes flerfärgade avlivades redan vid födelsen. Uppfödaren ville dölja, att man i sin avel hade hundar med kvarvarande parti-gen. Detta innebar, att enbart  enfärgade valpar såldes till sällskap eller gick vidare i avel. Detta resulterade ibland att antalet hundar i avelsprogrammet reducerades till så få, att uppfödarna var tvingade till ianavel...vilket i sin tur resulterade till idag ärftliga defekter och sjukdomar hos pudeln.

Men det fanns uppenbarligen uppfödare som insåg att viss del av kullsyskonen skulle vara Parti-genbärare, och om båda föräldradjuren hade detta gen var resultatet att avkomman blev antingen flerfärgad eller starkt Parti-genbärare. Och det är genom dessa uppfödarnas envisa arbete alla dessa "annorlunda pudlar" finns idag kvar! 

Tecken som "skvallrar" om pudeln eventuellt bär på ett parti-gen:
- fläckar i huden på flera plattser i kroppen
- två olika färger på trampdynan/orna 
- mer än ett färg på klorna
- mer än ett färg i huden på hundens ansikte
- olika färg på huden vid svansbasen.

Hur ser det ut hos din egen pudel? Spännande är detta iallafall."

Skrivet av Marketta Cleasson
Gå in på hennes hemsida och läs mer :)


Kommentarer
Postat av: Anonym

coolt!

2009-06-12 @ 23:28:43
Postat av: linda

jättefin blogg, kul att läsa

2010-08-16 @ 19:32:14
URL: http://merleythepoodle.blogg.se/
Postat av: Jenny

Hej



Jag har en black and tan som är reggad i Sverige. Inga problem så länge den är reggad i FCI.



Det är inte SKK som avgör om det ska vara enfärgat eller inte. Det är FCI, dvs hundens ursprungsland, dvs Frankrike. Och de säger att hundarna ska vara enfärgade. Det innebär att de får 0 poäng vid en utställning, men de kan mycket väl vara reggade i FCI/SKK för den sakens skull.



Med vänlig hälsning, Jenny

2012-06-06 @ 21:20:18
Postat av: Lovisa

Hej Jenny.

Jag sa inte att de inte får reggas i Sverige. Men att kalla en fantom för harlekin är helt fel. Alla pudlar får reggestreras oavsett färg eller teckning. Men vissa får det att låta som om harlekin är en helt ny ras för sig och att alla två/tre färgade pudlar heter harlekin.



I vissa länder är harlekin och black and tan godkända teckningar att tävla med och i andra som du säger blir man 0ad men du får fortfarande ställa dem.



Vi ställde våran black and tan hane i sverige gick hur bra som helst men han blev som sagt 0ad på färgen.



Men man ska lära sig att säga rätt teckning för rätt kombination annars kan man lika gärna säga att "jag har en pudel" Men ge inte andra fel information om de nya teckningaran som kommer in.



Mvh fairypixie

2012-06-06 @ 22:18:08
URL: http://fairypixie.blogg.se/
Postat av: Ann-louise

Hejsan.
Trevligt att komma in på denna sidan.
Själv har jag uppfödning i skåne.
www.stjarnansblackandtan.se

Behöver framtida hanar till mina tikar,kanske låter intressant?

Kram lillan

Svar: Tack va kul :)Var inne och kikade jätte söta hundar.
Min mamma har en black and tan hane från tyskland
som hon har ute på foder. Själv har jag en papipoo hane toy.
Min syster har en pudel/powder puff hane mellan :)
Det är bara att höra av er om ni är intresserade.
Min och syrrans kan ni se på hemsidan.
www.lyckohunden.se

Mamma pudel finns på blocket Woody ;)
Kram
Lollo

2012-08-28 @ 15:30:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0